Yksinäisyyden hinta on kova

14.03.2023

Sosiaaliset suhteet ovat yksi olennainen osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hyvät sosiaaliset suhteet suojaavat tutkimusten mukaan sairastavuudelta ja kuolleisuudelta. Yksinäisyys on subjektiivinen kokemus. Ihminen voi tuntea itsensä yksinäiseksi, vaikka hän eläisi sosiaalisesti aktiivista elämää ja toisaalta ihminen ei välttämättä tunne itseään yksinäiseksi, vaikka eläisi hyvinkin yksin ilman sosiaalisia kontakteja.

Yksinäisyyden kokemus lisääntyy ikääntyessä. Suomessa kotona asuvista yli 75-vuotiaista ihmisistä 20–40 % kokee itsensä yksinäiseksi ainakin toisinaan. Jatkuvasti itsensä yksinäiseksi tuntevia ikääntyviä ihmisiä on 5–12 %. Kansainvälisten tutkimusten mukaan jopa yli puolet yli 65-vuotiaista tuntevat itsensä yksinäisiksi.

Yksinäisyys heikentää ihmisen itsesäätelykykyä, millä on yhteys esimerkiksi huonompaan terveyskäyttäytymiseen. Huonompi itsesäätelykyky on yhteydessä vähäiseen fyysiseen aktiivisuuteen, lisääntyvään alkoholin käyttöön sekä huonompaan ravitsemukseen. Yksinäisyys lisää kuolleisuutta, ja yksinäisyydellä on myös selkeä itsenäinen yhteys moniin sairauksiin ja ongelmiin kuten univaikeuksiin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä kognition heikkenemiseen. Yksinäisyyden aiheuttama riski terveydelle on samaa luokkaa kuin lihavuus tai 15:n savukkeen polttaminen päivittäin.

Suurehkossa meta-analyysissa löydettiin selkeä itsenäinen yhteys yksinäisyyden ja terveyspalveluiden lisääntyneen käytön välillä. Vaikka yksinäisyyden aiheuttamat riskit ovat kiistattomia ja kansantalouden kannalta merkityksellisiä, yksinäisyyden ehkäisyyn on kiinnitetty huomiota suhteellisen vähän.

Yksinäisyys on suuri yhteiskunnallinen ongelma. Kansantalouden ja kansanterveyden kannalta yksinäisyyden ehkäisy on aivan oleellinen kysymys kaikissa ikäluokissa. Jokaisella ihmisellä on perustarve kuulua johonkin yhteisöön. Esimerkiksi järjestötoimintaa tukemalla ja ihmisiä toimintaan kannustamalla on saatu hyviä tuloksia. Meidän jokaisen on myös otettava enemmän vastuuta omasta lähipiiristämme. Ei jätetä ketään yksin.