Mikä merkitys on lapsiperheiden palveluilla?

04.03.2019

Olen koko poliittisen urani ajan pitänyt esillä ja vienyt eteenpäin lapsiperheiden matalan kynnyksen palveluiden kehittämistä. Miksi pidän asiaa niin tärkeänä?

Politiikan lähtökohtana on aina oltava lasten etu ja oikeudet. Hyvällä lapsiperhepolitiikalla on kuitenkin myös taloudellisia vaikutuksia etenkin pitkällä aikavälillä tarkasteltuna. Moni asiantuntija on arvioinut lapsiin investoinnin olevan tuottava investointi tulevaisuuteen. (Kaila, Korkman, Laajasalo, Patana, Ristikari HS 3.3.2019)

Varhaisella matalan kynnyksen tuella on suuri merkitys lapsille ja perheille. Esimerkiksi Imatralla on muutama vuosi sitten otettu käyttöön malli, jossa jokaiselle pikkulapsiperheelle tarjotaan perhetyön ja lapsiperheiden kotipalvelun apua. Siellä saa apua aina kun kokee tarvitsevansa. Kokeilulla on ollut erittäin suotuisia vaikutuksia. Imatralla esimerkiksi lastensuojelun menot laskivat nopeasti ja huostaanotot vähenivät merkittävästi. Miksi mallia ei oteta käyttöön koko maassa?

Lapsiperheiden kotipalvelulla on suuri vaikutus perheiden jaksamiseen. Jo pelkästään tieto siitä, että on olemassa tukiverkko, auttaa jaksamaan. 1990-luvulla kotipalvelu ajettiin alas, eikä kaikissa kunnissa ole vieläkään tarpeeksi resursseja tähän tärkeään toimintaan. Hallitus lisäsi tämän vuoden valtionosuuksiin lisärahoitusta lapsiperheiden kotipalvelun ja perhetyön kehittämiseen, mutta kaikissa kunnissa tuota rahaa ei osoitettu siihen, mihin se oli tarkoitettu.

Päiväkodeissa ja kouluissa on paljon lapsia, jotka tarvitsisivat erityistä apua ja tukea. Monissa kunnissa koulupsykologin ja -kuraattorin palvelut ovat käytännössä niin hankalasti saatavilla, että palvelut ovat monen lapsen ulottumattomissa. Varhaisella tuella myös koulussa voitaisiin säästää inhimillistä kärsimystä ja kohtuuttomia ja rankkoja tilanteita tulevaisuudessa.

Olen ollut kuntapäättäjänä aika pitkään. Ongelmana tärkeisiin matalan kynnyksen palveluihin satsaamisessa on raha. Kun lisätään matalan kynnyksen palveluita, se maksaa. Samaan aikaan ei voi ottaa rahaa pois rankemmista lastensuojelun määrärahoista. Matalan kynnyksen palveluiden lisäämisen vaikutukset ja taloudellinen hyöty ei näy heti samana eikä seuraavanakaan vuonna. Kuntapäättäjillä pitäisi olla malttia seurata vaikutuksia useamman vuoden ajan.

Lapsiperheet tarvitsevat yhden luukun palveluita. Lape-hanke vastaa toteutuessaan tähän haasteeseen. Ei ole kenenkään etu, että perheet joutuvat hakemaan apua useammalta luukulta ja heitä pompotellaan palvelusta toiseen. Apu on tärkeää saada juuri oikeaan aikaan oikeasta paikasta.

Myös lapsiperheiden toimeentulo pitää olla turvattuna jokaisessa tilanteessa. Tutkimusten mukaan lasten mielenterveyden ongelmat ja huostaanotot ovat yleisempiä lapsilla, joiden vanhemmilla on toimeentulovaikeuksia. Tähän on kiinnitettävä enemmän huomiota. Ratkaisuja on useita, mutta jokainen niistä maksaa rahaa. Lapsiin panostaminen on kuitenkin tuottoisaa. Talousnobelisti James Heckman on esittänyt, että yhden dollarin panostus lapsiin voi antaa tulevaisuudessa jopa kahdeksan dollarin tuoton, jos se kohdennetaan oikein. Imatran kokemukset osoittavat matalan kynnyksen palveluiden olevan jopa vieläkin tuottoisampia.

Yhteiskunnallamme ei ole mitään niin tärkeää asiaa tulevaisuuden kannalta kuin lapsemme ja nuoremme. Kaikkea ei voi mitata rahassa, mutta jos panoksen ja tuoton yhteys pystytään osoittamaan, on helpompi perustella, miksi rahaa laitetaan mihinkin. Nämä ovat arvokysymyksiä. Minusta lapsiin ja perheisiin satsaaminen ovat arvokkainta, mihin yhteiskunnan veroeuroja voidaan käyttää.