Lasten kotihoidon tuki on säilytettävä!

06.03.2023

Tuoreessa valtiovarainministeriön julkaisemassa meno- ja rakennekartoituksessa on lueteltu keinoja, joilla voidaan korjata meno- ja tulorakennetta julkisen talouden vahvistamiseksi. Yhtenä keinona menojen leikkaamiseksi on ehdotettu lasten kotihoidon tuen leikkaamista tai poistamista. Tämä ei ole ensimmäinen kerta.

Lasten kotihoidon tuki on tarkoitettu alle 3-vuotiaiden lasten kotona hoitamisen tukemiseksi tilanteessa, jossa vanhempi haluaa hoitaa lapsen kotona. Lasten kotihoidon tuki on hyvin suosittu etuus. Sitä käyttää suurin osa pienten lasten vanhemmista. Alle 3-vuotiaiden kotihoidon tuki on yhdestä alle 3-vuotiaasta lapsesta 377 euroa kuukaudessa eli noin 4500 euroa vuodessa. Vertailun vuoksi esimerkiksi kotikunnassani Kangasalla päiväkotipaikka maksoi viime vuoden tilinpäätöksen mukaan keskimäärin noin 11500 euroa vuodessa lasta kohden. Tilastokeskuksen mukaan alle 3-vuotiaan lapsen päivähoitopaikka maksaa keskimäärin 17400 euroa vuodessa.

Useat suomalaiset ja kansainväliset tutkimukset osoittavat, että pienen lapsen kehitykselle ei ole eduksi liian varhainen varhaiskasvatukseen siirtyminen. Liian varhain aloitettu, liian isoissa ryhmissä toteutettu varhaiskasvatus lisää kehityksen ongelmia. Lapsi on yleensä noin 9 kuukauden ikäinen, kun vanhempainvapaa päättyy. Pienen lapsen kehityksen kannalta on aivan eri asia aloittaa päiväkodissa 2-vuotiaana kuin yhdeksän kuukauden ikäisenä. Monet vanhemmat ovat kuitenkin vanhempainvapaakauden jälkeen taloudellisista syistä pakotettuja viemään lapsensa päivähoitoon, vaikka haluaisivat lapsensa, koko perheen ja yhteiskunnan edun näkökulmasta hoitaa lasta vielä kotona.

Meillä on Suomessa aivan kestämätön tilanne väestökehityksessä. Syntyvyys on ollut pitkään historiallisen heikkoa. Emme saa antaa yhtäkään signaalia perheille siitä, että lapsilta oltaisiin leikkaamassa, vaikka taloudellinen tilanne olisi minkälainen. On arvovalinta haluta Suomeen lisää lapsia, tukea syntyvyyttä ja lasten kasvatusta myös vaikeina aikoina. On myös arvovalinta antaa perheiden itse valita lapselleen paras mahdollinen, omaan tilanteeseen sopiva hoitomuoto lapsen ollessa aivan pieni.