Lapset ovat tuottava investointi Suomelle
Lapset ja lapsiperheet ovat Suomen tulevaisuus ja koko yhteiskunnan jatkuvuuden kannalta välttämättömyys. Suomalaisten kokonaishedelmällisyys laski viime vuonna tilastohistorian matalimmalle tasolle 1,26:een. Vuonna 2023 syntyi vain 43 383 lasta. Väestöhistoriamme ei tunne yhtään yhtä kohtalokasta vääristymää.
Väestöliiton perhebarometrin mukaan valtaosa suomalaisista toivoo kahta tai kolmea lasta. Kansantaloudellisesti kestävä taso on n. 70 000 lasta vuodessa, mutta siihen ei ole päästy koko 2000-luvun aikana. Hyvinvointivaltio on rakennettu aikanaan terveen väestöpohjan varaan. Kehitys haastaa hyvinvointivaltion rakenteita, kun pienenevän työikäisen väestön pitäisi pystyä huolehtimaan kasvavasta ikääntyvien joukosta. Ainoa keino säilyttää hyvinvointivaltio tulevaisuudessa ja turvata sen rahoituspohja on syntyvyyden palauttaminen vähintään väestön uusiutumistasolle – tasolle, jota suomalaiset itse tahtoisivat, eli 2,1 lasta.
Lapset tuovat ennen kaikkea iloa, onnea ja vaivaakin läheisilleen, mutta ovat myös tuottava investointi tulevaisuuteen. Jokainen lapsi tuo kansantalouteen merkittävän panoksen elämänsä aikana.
Tällä hetkellä tuntuu, että maan hallitus ei ymmärrä Suomen suurinta ongelmaa. Se näkyy leikkauksina lapsilta ja lapsiperheiltä. Nuoriin kohdistuvat leikkaukset hämärtävät tulevaisuudenuskoa ja siirtää lasten hankintaa.
Kansanedustaja Rostila ym. tekivät toimenpidealoitteen, jossa ehdotetaan muutamia merkittäviä taloudellisia kannusteita perheille, jotta lasten hankkiminen helpottuisi taloudellisesta näkökulmasta. Poikkeuksellisen vakavassa tilanteessa on otettava käyttöön poikkeukselliset keinot. Toimenpidealoitteessa ehdotetaan lapsivähennystä verotukseen, ansiosidonnaisen vanhempainvapaan pidentämistä, opinto- ja asuntolainan hyvitystä alle 30-vuotiaina synnyttäville naisille sekä ansiotuloverojen pienentäminen vanhemmalta, joka on synnyttänyt vähintään kolme lasta.
Tällaisia keskustelunavauksia on odotettu pitkään. Minusta on hämmästyttävää, kuinka pitkälle Suomen vaikeimman ongelman kanssa on menty ilman minkäänlaisia korjausehdotuksia. Suomessa vanhemmuuden kustannukset ovat Euroopan korkeimmat. Taloudelliset panostukset edistävät tutkitusti korkeampaa syntyvyyttä. Politiikalla on tehtävä se, mitä politiikalla voidaan tehdä.