Ikäihmisten päivätoiminta on säilytettävä
Aluevaltuuston seminaarissa käsittelimme ikäihmisten päivätoiminnan tulevaisuutta.
Ikäihmisten kuntouttava päivätoiminta kuului vuoden 2022 loppuun asti kuntien sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kuntouttava päivätoiminta kuten kaikki muutkin sote-palvelut ja sote-palvelujen rahoitus siirtyi hyvinvointialueille 2023 alussa.
Sosiaalihuoltolakia sovelletaan hyvinvointialueiden sosiaalihuoltoon. Sosiaalihuoltolain mukaan hyvinvointialueen on tarjottava osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävää tai tukevaa palvelua. Palveluja järjestetään henkilölle, joka tarvitsee niitä sillä perusteella, että hänen toimintakykynsä on alentunut korkean iän, sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn vuoksi. On selvää, ettei sähköisten laitteiden kautta järjestetty etäpäivätoiminta ole lainsäätäjän tarkoittamaa osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävää tai tukevaa palvelua.
Nyt hyvinvointialue on sysäämässä tätä laissa määriteltyä tehtävää muiden vastuulle. Tästä jo äänestettiin aluevaltuustossa joulukuussa ja vain 11 valtuutettua äänesti kuntouttavan päivätoiminnan säilymisen puolesta. Siis vain Keskustan koko ryhmä ja kolme kokoomuslaista edustajaa.
Orpon hallitusohjelmassa hyvinvointialueita kannustetaan lisäämään ja uudistamaan iäkkäiden ryhmämuotoista päivätoimintaa. Ikääntyneille suunnatut ennaltaehkäisevät toimet ja kotona asumisen tuki ja palvelut korostuvat myös kansallisissa tavoitteissa, laatusuosituksessa ja toimintaohjelmissa.
Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tukipalveluita eli myös päivätoimintaa tulee antaa iäkkäälle henkilölle tarpeen mukaisesti, riippumatta siitä saako hän kotihoitoa. Pirhassa palvelu on rajattu vain kotihoitoa saaville. Liian tiukat kriteerit voivat estää palveluun pääsyn niille asiakkaille, joille toiminnasta olisi hyötyä. THL:n julkaisun mukaan päivätoiminnan asemaa pitäisi pikemminkin vahvistaa kuin supistaa.
Sekä kansainvälisiä että suomalaisia tutkimuksia kuntouttavan päivätoiminnan hyödyistä löytyy helposti hakemalla tietoa eri tietokannoista. Päiväkeskuksessa käyminen vähentää tehokkaasti masennusta ja parantaa elämänlaatua. Kanssakäyminen muiden osallistujien ja henkilökunnan kanssa parantaa osallistujien sosiaalista hyvinvointia. Ryhmätoiminta näyttäisi olevan tärkeä väline myös muistisairauksia sairastavien henkilöiden elämänlaadun parantamisessa sekä lääkkeettömänä toimenpiteenä käyttäytymisongelmien ehkäisemisessä. Ryhmätoimintoihin osallistumisen on todettu vähentävän yksinäisyyden tunnetta sekä siitä johtuvia negatiivisia seurauksia mm. terveydenhuollon häiriökysyntää ja ensiapukäyntejä. Päivätoiminta tukee omaishoitajan jaksamista tarjoamalla mahdollisuuden tauottaa omaishoitotyötä.
Pirhassa kaiken päätöksenteon tulee perustua tietoon ja strategiaan, mutta jostain syystä ikäihmisten palveluissa tieteellinen tieto ja strategian tavoitteet ohitetaan kerta toisensa jälkeen. Tässä päätöksessä on ohitettu myös IKI2035 ohjelma. Haluaisin kysyä painokkaasti jälleen kerran, että MIKSI?
Vastaus ei voi olla säästöt, koska tieteellisen tiedon valossa tällaiset säästöt lisäävät kustannuksia. Emme voi tehdä päätöksiä palveluiden alasajosta yhden vuoden talousarvio kerrallaan. Meidän on nähtävä ennaltaehkäisevät palvelut investointina.