Ikääntyvien toimintakyvyn tukemiseen panostettava

14.01.2022

Hyvinvointialueiden keskeisin tehtävä tulee olemaan asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Painopistealueina tulee varmasti olemaan muun muassa kansansairauksien ehkäiseminen ja varhainen hoito, ikääntyvien toimintakyvyn edistäminen, syrjäytymisen ehkäisy sekä työllisyyden lisääminen. Keskityn tässä kirjoituksessa ikääntyvien hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämiseen.

Ikääntyneiden ja vammaisten pitkäaikaishoidon ja kotihoidon menot ovat kasvaneet kahdessakymmenessä vuodessa 1,2 miljardista noin neljään miljardiin euroon. Kustannusten kasvu on kiihtynyt, vaikka painopistettä ikääntyneiden hoidossa on siirretty pitkäaikaishoidosta kotihoitoon. Käytännössä tällä hetkellä on todella vaikeaa saada pitkäaikaishoidon paikkaa, vaikka tarve olisi ilmeinen ja välttämätön. Tarvitsemme enemmän kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen välimuotoja.

Väestö ikääntyy, ja hoidon tarve kasvaa koko ajan, vaikka elämme terveinä ja toimintakykyisinä pidempään kuin koskaan aikaisemmin. Ikääntyvien toimintakyvyn edistäminen eli suomeksi sanottuna kuntoutus on oltava tutkittuun tietoon perustuvaa, tavoitteellista ja vaikuttavaa. Silloin kun toimintakyvyn alenema on vasta pientä, kannattaisi heti tarjota ikääntyvälle mahdollisuutta kuntoutukselle. Muissa Pohjoismaissa on hyvin laajasti käytössä ikääntyvien moniammatillinen ja asiakaslähtöinen kuntoutusmuoto, joka parantaa ikääntyvän toimintakykyä, hyvinvointia, itsenäisyyttä sekä tyytyväisyyttä elämään ja se myös säästää yhteiskunnan kustannuksia pitkällä aikavälillä. Kuntoutuksella tuetaan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ja toimintakykyä. Ikääntyvä voi kuntoutuksen avulla saada monta toimintakykyistä vuotta lisää.