Arvostusta työntekijöille

30.11.2021

Sote-uudistus on ennennäkemättömän suuri mullistus sosiaali- ja terveyspalveluissa. Nyt olisi hyvä - ja oikeastaan välttämätön hetki tuulettaa pölyisiä käytäntöjä ja rakenteita. Nimittäin vanhoja johtamis- ja toimintamalleja kopioimalla uuteen järjestelmään mikään ei muutu. 

Ihmisten palveluiden yksilöllinen tarve ja henkilöstön hyvinvointi ovat uudistuksen avainkysymyksiä, joista on kuitenkin puhuttu hämmästyttävän vähän. Palveluita pitää tehdä asiakaslähtöisesti, ei organisaatioille. Vaikka uudistuksessa organisaatiot kokevat valtavan muutoksen, on uudistuksen keskiössä oltava ihminen. 

Johtamiskulttuuri kaipaa uudistusta. Uuteen organisaatioon tarvitaan johtajiksi vastuunkantajia ja ratkaisuhakuisia tiimipelaajia, jotka saavat työntekijät loistamaan ja kehittymään. Johtajien tulisi ajatella johtajuutta palvelutehtävänä. Jokaiselle työntekijälle on annettava mahdollisuus tehdä työnsä niin hyvin kuin osaa ja haluaa. Yhdessä laaditut arvot, osallistaminen sekä työyhteisöjen avoin keskustelukulttuuri ovat tärkeässä asemassa. 

Sote-alan työntekijöiden uralla eteneminen on erittäin haastavaa. Vaikka toiset työntekijät tekevät työnsä viimeisen päälle hyvin, kouluttautuvat erityisosaajiksi ja tekevät asiakkaiden eteen kaikkensa, palkkaus on sama tai nousee muutamalla eurolla. Lisäponnistelusta ja itsensä kehittämisestä ei ole siis mitään hyötyä rahallisesti, eikä se välttämättä auta uralla etenemisessä. Lopulta työntekijät turhautuvat ja hakeutuvat muihin tehtäviin. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat mitä suurimmassa määrin asiakaspalvelutehtäviä.

 Asiakastyytyväisyyden ja asiakaspalautteen sekä lisäkouluttautumisen perusteella pitäisi pystyä säätelemään palkkaa myös sote-alalla. Sote-alan palkat ovat tällä hetkellä surkeat. Lähihoitajan peruspalkka on noin 2000 euroa kuukaudessa. AMK-koulutuksen suorittaneilla sosionomeilla peruspalkka on 2300 euroa ja sairaanhoitajilla 2400 euroa. Työ on vaativaa ja raskasta. Palkkoja pitäisi ehdottomasti nostaa työn vaativuutta vastaavaksi. Työvoimapula on todellinen koko sote-kentällä. Lääkkeeksi on esitetty milloin koulutuspaikkojen lisäystä, milloin hoitajien tuontia Filippiineiltä. Nämä eivät auta, jos työolot ja palkkaus ovat huonolla tasolla. Sote-alan palkkojen nosto voisi houkutella alalta muualle siirtyneet työntekijät takaisin. Se ei maksa taatusti yhtään sen enempää kuin ulkomaalaisen työvoiman tuominen ja kouluttaminen.